Vindruvor och deras olika smaktyper

Det finns en stor mängd olika sorters vindruvor som alla har sina egna smakprofiler. Beroende på hur du vill att ditt vin ska smaka kan du lära dig mer om de olika druvsorterna som finns för att lättare kunna orientera dig bland alla olika vinsorter! Nedan kommer en kort beskrivning av några av de vanligaste […]
"

Läs mer

Det finns en stor mängd olika sorters vindruvor som alla har sina egna smakprofiler. Beroende på hur du vill att ditt vin ska smaka kan du lära dig mer om de olika druvsorterna som finns för att lättare kunna orientera dig bland alla olika vinsorter! Nedan kommer en kort beskrivning av några av de vanligaste vindruvorna som används för att tillverka vin!

 

Pinot blanc

Pinot blanc är en grön druva som odlas i bland annat Italien, Frankrike, Österrike, Sydamerika och Östeuropa. Druvan används ofta i mousserande viner och viner med frisk och fruktig karaktär med inslag av äpple. Viner som är gjorda med pinot blanc-druvor är ofta lätta, och passar bra till maträtter innehållandes fisk och skaldjur.

 

Pinot gris

Pinot gris är en aromatisk grön druva med inslag av bland annat päron, vinteräpplen, honung och citrus. Vinernas karaktär kan variera och vara antingen fylliga och kryddiga eller neutrala och lätta. Druvan odlas i bland annat Österrike, Kanada, Nya Zeeland, Tyskland, Italien, Ungern och Rumänien. Anledningen till att den odlas i så många olika länder beror på att klimatet är liknande, då druvan föredrar när det är svalare. Smaktypen som pinot grisviner brukar klassas som är druvigt och blommigt, och vinet passar bra till smakrika rätter och ljust kött.

 

Riesling

Den gröna druvan riesling odlas i Australien, Österrike, Frankrike och Tyskland. Fruktsyran i druvan är hög, men vinerna som tillverkas kan vara antingen söta eller torra. Druvan har inslag av bland annat äpple, päron, citrus, blommor, mineraler och honung. Riesling är en druva som trivs bäst i svalare klimat. De sötaste rieslingvinerna passar bra till söta deserter, vinerna med viss sötma passar bra till både grönsaksrätter, ost och asiatisk mat och de torra vinerna passar bra till mildare maträtter.

 

Chardonnay

Chardonnay är en grön druva som odlas runtom i hela världen. Det är en av de vanligaste druvorna och är lättodlad, vilket till stor del beror på att den anpassar sig till det klimatet den befinner sig i. Smaken är lätt och frisk, och kan ha inslag av bland annat tropisk frukt och äpplen. Chardonnay används vid tillverkning av torra, vita viner. Vilken smaktyp vinet hamnar i beror till stor del på hur det har lagrats: om vinet har lagrats på ekfat tillhör de ofta kategorin ”fylligt och smakrikt”, medan chardonnayviner som lagrats på andra sätt går under ”friskt och fruktigt”. De fylligare varianterna av vinet passar bra till kött, fisk och ost, och de fruktigare varianterna passar bättre till fisk och skaldjur.

 

Syrah

Syrah (även känd som shiraz) är en blå druva som odlas runtom i hela världen, däribland Australien, Sydafrika, Nya Zeeland, USA och Frankrike. Smaken kan variera mellan fruktigt till kryddigt, och vinerna har ofta inslag av bland annat kakao, lakrits, örter, lagerblad, plommon och björnbär. Druvan odlas i varmare klimat och dess färg brukar vara väldigt mörkröd. Smaktyperna kan både vara fruktigt och smakrikt eller kryddigt och mustigt, vilket både kan bero på var druvorna odlats men även hur vinet har lagrats. Vinet passar bra till bland annat grillad mat.

 

Merlot

En blå druva som odlas överallt i vinvärlden är merlot. Det är en av de vanligaste vindruvorna i Frankrike, men har på senare tid blivit alltmer populär på grund av dess tidiga mognad och dess släta smak. Vinerna har ofta inslag av mörka frukter och bär som plommon och blåbär, men även gräs och lakrits, och vinerna brukar vara fylliga. Smaktyperna kan vara fruktiga och smakrika eller strama och nyanserade. Detta beror på var vindruvorna odlats och hur vinerna tillverkats. Fylliga merlotviner passar bra till bland annat kött och kryddig mat, och de mer fruktiga merlotvinerna kan med fördel kombineras med grillad mat.

 

Pinot noir

Pinot noir är en blå druva som odlas i bland annat Franrike, Tyskland, USA, Chile, Sydafrika, Nya Zeeland och Östeuropa. Dess smak är ofta kryddig och har inslag av bland annat tryffel, choklad, jordgubbar och hallon. Druvan anses vara ganska svårodlad, vilket beror på att den är väldigt känslig för olika slags klimat. Smaktyperna kan vara både kryddigt och mustigt eller mjukt och bärigt, beroende på hur länge det lagrats. Vinet passar bra att kombinera med bland annat kötträtter, fisk och fågel.

 

Zinfandel

Zinfandel är en blå druva som enbart odlas i USA. Vinerna brukar vara fruktiga och ha inslag av mörka bär som körsbär och björnbär. Det tillverkas både roséviner och röda viner av zinfandeldruvan. Rosévinerna brukar vara lätta och fruktiga, medan de röda vinerna är mer smakrika och kraftiga. Det är vanligt att vinerna lagras på fat, vilket gör att ytterligare smaker kommer fram som exempelvis choklad, kaffe och vanilj. Vinerna kan bland annat drickas till grillad mat eller fågel.