Hur får man bort Rödvinsfläckar?

Det är ofta svårt att få bort rödvinsfläckar om de hamnat på till exempel kläder, möbler, textilier, tapeter och andra liknande material som suger åt sig färg. Färgen i rödvin kommer från druvornas skal och är ofta väldigt intensiv. Det finns dock några olika metoder man kan använda sig av för att få bort rödvinsfläckar, […]
"

Läs mer

Det är ofta svårt att få bort rödvinsfläckar om de hamnat på till exempel kläder, möbler, textilier, tapeter och andra liknande material som suger åt sig färg. Färgen i rödvin kommer från druvornas skal och är ofta väldigt intensiv. Det finns dock några olika metoder man kan använda sig av för att få bort rödvinsfläckar, och det gemensamma för samtliga metoder är att man bör agera så snabbt som möjligt istället för att låta vinet torka in.

 

Vad har jag tillgängligt hemma?

Det enklaste är att kolla vad man har tillgängligt och om dessa saker kan användas. Saker som är bra att använda och som de flesta har tillgängligt hemma eller i närheten är bland annat salt och kolsyrat vatten. Se till att använda det tålmodigt och försiktigt och upprepa proceduren om det behövs.

Det finns olika substanser i pulverform som går bra att använda mot rödvinsfläckar: salt, bikarbonat och potatismjöl är några exempel. Tekniken går ut på att applicera pulvret på fläcken och låter det suga åt sig av rödvinet. Häll mycket pulver, då det går att skrapa bort efteråt eller försvinner i tvätten – jämfört med rödvinsfläckar som gärna kan fastna annars. Om du vill få bort det direkt kan du använda en dammsugare för att suga bort det.

Om du fått rödvin på något av bomullsmaterial kan man koka upp mjölk som man sedan låter svalna lite och stoppar ner fläcken i. Därefter tvättas plagget som vanligt i maskin. Metoden ska inte användas på ömtåliga material som visst syntetmaterial eller ull, då det har en tendens att förstöras, förminskas eller förstoras vid kontakt med höga temperaturer.

 

Hur man får bort rödvinsfläckar på matta eller möbler

När man fått rödvin på ett större föremål såsom en möbel eller matta kan det vara svårt att doppa den i mjölk eller liknande, samtidigt som fläckborttagningsmedel kan vara alldeles för intensiva och istället skapa fläckar av annan färg på materialet. I sådana situationer rekommenderas diskmedel, om inte salt, bikarbonat eller potatismjöl fungerar. Lägg diskmedel på en svamp som du har doppat i vatten och kramat ur. Börja tvätta fläcken utifrån och gå runtom in mot mitten. Om du börjar från mitten finns det en risk att du sprider ut fläcken ännu mer och gör den större istället för att få bort den. Se till att skölja svampen regelbundet så du inte sprider ut rödvin som fastnat i den. Upprepa proceduren tills fläcken är borta.

 

Fläckborttagningsmedel

Fläckborttagningsmedel kan också användas, då på material som kan tvättas ordentligt efteråt såsom kläder eller vissa gardiner. Kolla dock så du inte råkar ta blekmedel av misstag och skapar en ny fläck.

Vissa menar att det går att få bort rödvinsfläckar genom att hälla på vitt vin, men denna metod finns det inga direkta belägg för att det faktiskt fungerar – så testa på egen risk!

Om du fått rödvinsfärg på tänderna ska du inte borsta tänderna, då syrahalten i vinet gör att emaljen på tänderna blir känslig och därför inte bör borstas in i tänderna ännu mer. Istället är det bättre att dricka till exempel kolsyrade drycker.

 

Vill du lära dig mer om vin?

Läs mer om vinprovning här >>>