Hur vet man om Vin blivit gammalt & dåligt?

De flesta viner har en hållbarhet uppemot några veckor efter att de har öppnats, men deras kvalitet sjunker snabbt. De första tre-fyra dagarna kan vinet vara ungefär likadant som när flaskan var nyöppnad, men därefter blir vinet sämre och sämre. Som regel kan det sägas att vita viner har en hållbarhet på tre-fyra veckor i […]
"

Läs mer

De flesta viner har en hållbarhet uppemot några veckor efter att de har öppnats, men deras kvalitet sjunker snabbt. De första tre-fyra dagarna kan vinet vara ungefär likadant som när flaskan var nyöppnad, men därefter blir vinet sämre och sämre.

Som regel kan det sägas att vita viner har en hållbarhet på tre-fyra veckor i kylskåp efter att de har öppnats. Röda viner kan hålla uppemot sex veckor i kylskåp. Detta förutsätter att de ät väl förslutna så att ingen doft och smak utifrån kommer in i flaskan. Vid förvaring i rumstemperatur håller vinerna ungefär hälften så länge.

Ju mindre vin som är kvar, desto snabbare blir det dåligt. Om det bara är en liten skvätt kvar i flaskan kommer det bli dåligt efter bara någon vecka, medan om flaskan är nästan full kan det ta längre tid. Detta beror på att vin oxiderar när det kommer i kontakt med syre.

 

Hur ser dåligt vin ut?

När du ska ta reda på om ett vin blivit gammalt börjar du med att kolla på hur det ser ut. Röda viner, exempelvis, har en klar röd färg när de är nyöppnade men får en brunaktig färg när de oxiderat eller blivit gamla. Om vinet ändrat färg är det ett tecken på att det blivit dåligt.

Att ett vin blivit dåligt kan också ses på dess textur. Om vinet var transparent från början och har blivit grumligt är det med stor sannolikhet dåligt. Det finns viner som är grumliga från början utan att vara dåliga, men om vinet tidigare var klart och nu är grumligt är de ett tecken på att mikrobiell aktivitet pågår.

Om du ser bubblor i vinet är det ett tecken på att vinet har börjat jäsa. Det låter som om det skulle kunna vara som mousserande vin, men i själva verket kommer det smaka surt och dåligt.

 

Hur luktar dåligt vin?

Det andra du undersöker om du tror att vinet blivit dåligt, men inte är helt säker än, är lukten. Vad luktar vinet? Vinet kan lukta dåligt av två olika anledningar. Antingen handlar det om tillverkningsfel när vinet producerades, eller så handlar det om att flaskan varit öppen för länge varpå vinet blivit dåligt.

När ett vin har varit öppet för länge har det en skarp lukt och lukta surt. Lukten kan liknas vid bland annat ättika, nagellacksborttagningsmedel, färgförtunnande medel och liknande. Samtliga av dessa lukter uppstår på grund av en kemisk reaktion – om än olika reaktioner – vilket även gäller för gammalt vin. När vinet utsätts för värme och syre kan bakterier börja växa, vilka i sin tur producerar just ättiksyra och acetaldehyd.

 

Hur smakar dåligt vin?

Det är inte farligt att smaka på ett dåligt vin, däremot rekommenderas det inte att fortsätta dricka det om du märker att det är dåligt. Vin som blivit dåligt har ofta en stark och sur smak som påminner om ättika. Det kan också förekomma karamelliserade och äppelmosliknande smaker. Detta uppstår som en effekt av oxidationen.

 

Testa att lukta på dåligt vin!

Om du vet att du har ett gammalt vin hemma som blivit dåligt – lukta på det innan du kastar det. Då kommer du veta hur dåligt vin kan lukta, vilket kan vara till nytta för dig i framtiden när du har dessa funderingar. Att lukta på dåligt vin är inte farligt.