Olika smaktyper i rött vin

Röda vin kan ha olika andelar fyllighet, fruktsyra och strävhet. Detta beror både på vilka druvor som använts för att tillverka vinet, men även vilka metoder som använts vid dess tillverkning och lagring. Även sötman i vinet är någonting som kan justeras. Detta gör det möjligt att reglera hur slutprodukten kommer bli.   Vad innebär […]
"

Läs mer

Röda vin kan ha olika andelar fyllighet, fruktsyra och strävhet. Detta beror både på vilka druvor som använts för att tillverka vinet, men även vilka metoder som använts vid dess tillverkning och lagring. Även sötman i vinet är någonting som kan justeras. Detta gör det möjligt att reglera hur slutprodukten kommer bli.

 

Vad innebär fyllighet, fruktsyra och strävhet?

Fyllighet i ett vin handlar bland annat om dess konsistens. Om ett vin är väldigt fylligt kan det vara mer svårdrucket än ett vin som har lägre fyllighet. Ett fylligt vin kan uppfattas vara tjockare, medan ett lättare vin kan uppfattas vara mer vattnigt. Fruktsyran är det som får vinet att kännas friskt, samtidigt som man kan känna syran på tungan och i gommen. Strävhet i ett vin är det som skapar känslan av uttorkning i munnen. Om man vill att ett vin ska kännas mer balanserat ska man fokusera på att fylligheten och strävheten ska vara på en jämn nivå.

 

Fruktigt och smakrikt

Röda viner som är fruktiga har ofta inslag av olika mörka frukter och bär, som exempelvis plommon, körsbär, björnbär och svarta vinbär. Det kan också finnas inslag av vanilj.

 

Kryddigt och mustigt

Dessa viner kan vara både lättdruckna och ha mer komplexa smaker, beroende på hur de lagrats. De har ofta mustiga och kraftiga smaker av kryddor av olika slag som exempelvis kanel och peppar.

 

Mjukt och bärigt

Viner som definieras som mjuka och bäriga är ofta mer lättdruckna. De kan smaka som olika bär såsom hallon, blåbär, vinbär och lingon.

 

Stramt och nyanserat

Viner som är strama kan ofta behöva luftas för att bli så bra som möjligt. Dessa viner kan ha smak av olika mörka saker såsom kaffe, choklad och mörka bär som björnbär och blåbär.

 

Söta röda viner

Röda viner som är söta är ofta fylliga till sin karaktär och kan smaka som bland annat mörka frukter och bär, kakao och torkad frukt.