Hur håller man i ett Vinglas?

Det finns många sätt att hålla ett vinglas på, men det är bara vissa av dessa sätt som anses vara godkända enligt den sociala etiketten. Här kommer en guide för hur du gör! Börja med att fylla glaset med vin. Använd rätt slags vinglas till vinet i fråga. Till vita viner ska kuporna vara avlånga […]
"

Läs mer

Det finns många sätt att hålla ett vinglas på, men det är bara vissa av dessa sätt som anses vara godkända enligt den sociala etiketten. Här kommer en guide för hur du gör!

Börja med att fylla glaset med vin. Använd rätt slags vinglas till vinet i fråga. Till vita viner ska kuporna vara avlånga och smalare, och till röda viner ska kuporna vara bredare och lägre. Vitt vin ska fyllas upp till ungefär en tredjedel av glaset, och rött vin ska fyllas upp till hälften.

Anledningarna till att man inte ska hålla händerna på själva kupan är flera. Dels handlar det om att inte påverka vinets temperatur när din kroppsvärme kommer i kontakt med glaset, dels handlar det om att inte få fingeravtryck på glaset vilket gör att man inte ser vinet lika tydligt och dels handlar det så klart om de sociala normerna och etiketterna som finns.

Det finns några olika sätt som anses vara okej, vilka är:

 

1. Tumme och pekfinger runt glasets skaft

Placera din tumme och ditt pekfinger runt nedre delen av skaftet på glaset. Placera därefter långfingret och ringfingret mot foten på glaset.

 

2. Nyp runt glasets skaft

Nyp fast runt skaftet med din tumme och pekfinger. Håll resten av fingrarna på handen ihopknutna.

 

3. Nyp runt glasets bas

Nyp fast tummen och pekfingret längst ner på skaftet, precis över foten. Håll resten av fingrarna ihopknutna och placerade på undersidan av foten.

 

4. Använd tummen som hävstång

Knyt ihop fingrarna och placera glasets undersida på pekfingret och långfingret. Placera därefter tummen på ovansidan av foten och håll fast glaset.