Hur lång hållbarhet har Vin?

Hållbarheten kan variera något beroende på var vinet förvaras, samt baserat på vilken förpackning vinet är i. När vin har öppnats kan det både förvaras i ett köksskåp eller i kylskåpet. Hållbarheten blir ungefär dubbelt så lång om vinet förvaras i kylskåp.   Rött vin hållbarhet Rött vin brukar vara oförändrat de första tre dagarna, […]
"

Läs mer

Hållbarheten kan variera något beroende på var vinet förvaras, samt baserat på vilken förpackning vinet är i. När vin har öppnats kan det både förvaras i ett köksskåp eller i kylskåpet. Hållbarheten blir ungefär dubbelt så lång om vinet förvaras i kylskåp.

 

Rött vin hållbarhet

Rött vin brukar vara oförändrat de första tre dagarna, och därefter märks det en tydligare skillnad i vinsmaken. Detta gäller framför allt viner som har lagrats på ekfat. Vin kan sparas mellan en till två veckor.

 

Vitt vin hållbarhet

Vitt vin som har öppnats brukar kunna behålla sin karaktär i upp till fyra dagar vid kylskåpsförvaring. Därefter blir kvaliteten lägre och smakskillnaden större. Det är få viner som håller längre än en vecka i kylskåp efter att de öppnats, men det kan så klart förekomma. Det är viktigt att försluta vinet tätt, med exempelvis kork, då det annars lätt drar till sig aromer från starkt doftande och smakande saker i kylskåpet som exempelvis vitlök och stark ost.

 

De flesta starkviner håller även de omkring en vecka i kylskåp efter att de öppnats. Detta gäller till exempel sherry- och Manzanillaviner. Viner som Amontillade, Oloroso och Palo Cortado kan hålla upp till en månad, och portviner och Madeiran kan ibland hålla upp till ett år. Madeiranvin behöver inte förvaras i kylskåp utan kan förvaras i ett annat svalt skåp.

 

Bag-in-box hållbarhet

Rött boxvin har en hållbarhet upp till sex veckor i kylskåp och upp till tre veckor i rumstemperatur. Vitt vin och rosévin har en kortare hållbarhet och håller runt tre, fyra veckor i kylskåp och omkring en eller två veckor i rumstemperatur. Drycken kommer förlora smak ju längre tid som går. En tumregel är också att ju mindre dryck det är kvar i förpackningen, desto kortare hållbarhet.

Hållbarheten för oöppnat vin beror på hur de är förpackade. Om det är boxvin är Systembolagets rekommendation för viners hållbarhet är att röda boxviner har en hållbarhet tio månader från tappdatumet och vita viner och roséviner har en hållbarhet på åtta månader från tappdatumet.

 

Hållbarheten är ofta längre för röda viner jämfört med rosé och vita viner, men det finns även vita viner som kan lagras. De flesta oöppnade viner på flaska kan lagras och får då längre hållbarhet. Det finns dock ingen garanti för att vinerna kommer bli bra när de lagrats, utan möjligheten finns alltid att någonting går fel under lagringsprocessen vilket gör vinet odrickbart. Men generellt brukar viner gå att lagra, och vissa lagrar viner upp till 30 år.