Vad är torrt vitt Vin?

Det finns en hel uppsjö av olika vinsorter, med viner som kan vara antingen söta eller torra. Det finns många personer som föredrar torrt vitt vin, och mer specifikt vin som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio och Riesling. Dessa viner produceras runtom i hela världen och har gjort sig kända för både sina tydliga smaker och […]
"

Läs mer

Det finns en hel uppsjö av olika vinsorter, med viner som kan vara antingen söta eller torra. Det finns många personer som föredrar torrt vitt vin, och mer specifikt vin som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio och Riesling. Dessa viner produceras runtom i hela världen och har gjort sig kända för både sina tydliga smaker och för att det är lätt att kombinera dem med mat. Torrt vitt vin dricks året runt, men är vanligast under sommarmånaderna.

 

Vad betyder det när ett vin är ”torrt”?

Druvorna som används vid vintillverkning har olika sötma. Detta beror bland annat på vilken druvsort det är, när och var den har odlats. När vin tillverkas sker det genom att druvorna skördas och pressas, för att därefter jäsas. Under jäsningsprocessen tillsätts socker och jäst för att göra så att det tillkommer alkohol i drycken.

Inom vinterminologi brukar det användas uttryck som ”torrt” och ”sött” samt ”fruktigt”, ”bärigt”, ”friskt” och dylikt. Detta kan vara lite förvirrande, då beskrivningar som fruktigt och bärigt inte innebär att vinet är sött, utan att vinet anses ha ”fruktegenskaper”.

I vinet som är torra är sockermängden som tillsatts som mest 12 gram per liter. Om det är mer socker än så som har tillsats så räknas vinet som sött. Torra viner kan med andra ord beskrivas som viner med lägre mängd sötma, vilket skapar en sträv effekt.

Exempel på dessa viner är Pinot Blanc, Pinot Grigio, Viognier, Grüne Veltliner, Gewürtztraminer, Riesling och Champage. Pinot Blanc är ett vitt vin som tillverkas bland annat i Tyskland, Österrike, Italien och Frankrike. Vinet påminner om chardonnayvin men har en rakare och inte lika komplex karaktär. Gewurtztraminer är ett kryddigt vitt vin som tillverkas i bland annat Tyskland och Nya Zeeland. Druvan är populär för sin sötma och gör sig bra i torra viner. Riesling är vin som tillverkas både i Europa och i Nordamerika. Vinerna är ofta syrliga och har tydliga inslag av mineraler, äpplen och stenfrukter.

Champagne är ett torrt vitt vin som är mousserande. Det finns champagne med olika sötma också, och klassificeringen ser lite annorlunda ut för dessa jämfört med hur klassificeringen för viner görs. Torrheten i champagne betecknas som Extra Brut som innehåller mindre än 6 procent socker, Brut som innehåller mindre än 1,5 procent socker, Extra Torrt som innehåller mellan 1,2 till 2 procent socker, Torrt som har mellan 1,7 procent och 3,5 procent socker, Demi-sec som innehåller mellan 3,3 och 5 procent socker och Doux som innehåller minst 5 procent socker.

 

Vad innebär ”extra torrt vin”?

Utöver ”torrt vin” finns det även ”extra torrt vin” som innebär att det enbart är 4 gram socker som tillsats per liter – som mest. Ett av de torraste vinerna som finns är Sauvignon Blanc. Vinet anses vara syrligt, fruktigt och örtigt. Vinerna går att hitta runtom i hela världen och tillverkas bland annat i större regioner som Bordeaux, Albariño, Washington State, Kalifornien, Österrike, Sydafrika, Nya Zeeland och Loire Valley.

Några exempel på extra torrt vin som finns är Sauvignon Blanc, Muscardet, Chardonnay och Albariño. Albariño är ett spanskt vin som har en lätt syrlig smak med inslag av citrusfrukter. Vinet passar bra till bland annat fiskrätter och gräddiga såser.

Muscadet är ett annat torrt vin som är väldigt torrt. Vinet kommer från Loire Valley och anses vara mycket smakrikt med sina skarpa aromer.

Chardonnay är ett av de vanligaste vita vinerna som kommer från Burgundy-regionen i Frankrike. Vinet lagras ofta på ekfat vilket skapar inslag av vaniljaromer.

 

Vilken mat passar att kombinera med torrt vitt vin?

Mat som brukar anses passa bra att kombinera vitt vin med är bland annat fisk, ljusa livsmedel, bröd, feta livsmedel och rätter innehållandes mögelost. För kryddigare vita viner passar det att kombinera dem med bland annat asiatisk mat. Champagne och andra mousserande vita viner passar bra till salt mat och mat innehållandes umamismaker.