Hur man öppnar en vinflaska utan korkskruv!

Det är inte alltid man har med sig en korkskruv när man behöver den som mest, till exempel när man vill öppna en vinflaska eller andra vardagligheter. Detta behöver dock inte vara något problem, då det finns en mängd olika – och förhoppningsvis mer lättillgängliga – sätt att öppna en vinflaska på, helt utan korkskruv! […]
"

Läs mer

Det är inte alltid man har med sig en korkskruv när man behöver den som mest, till exempel när man vill öppna en vinflaska eller andra vardagligheter.

Detta behöver dock inte vara något problem, då det finns en mängd olika – och förhoppningsvis mer lättillgängliga – sätt att öppna en vinflaska på, helt utan korkskruv!

 

Har du bråttom?

Använd en vass kniv.

Tryck ner den i vinkorken och rör kniven långsamt fram och tillbaka tills korken har lossnat helt.

Saknar du alla typer av verktyg?

Använd en sko!

Lägg vinflaskan horisontellt i skon och slå skosulan mot något hårt föremål som inte är ömtåligt: en vägg, en stolpe, ett träd, en sten. Upprepa proceduren tills korken har åkt ut ungefär 2,5 cm och dra sedan ut den med handkraft.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #1:

Tryck ner korken i flaskan

Leta upp ett föremål med trubbig eller platt botten. Det kan till exempel vara en markeringspenna eller annat valfritt föremål som har mindre omkrets än flaskhalsen och som inte riskerar att ta sönder flaskan.

När du hittat ett lämpligt föremål placerar du flaskan på en stadig yta, till exempel ett golv, ett bord eller ovansidan av ett tak. Håll i flaskhalsen, och försäkra dig om att flaskan inte kan åka iväg. Se till så att inga personer står i närheten och om det finns folk i närheten: se till att vinkla flaskan bort från dem. Se också till så att du själv, eller personen som ska öppna flaskan, inte har på sig ömtåliga kläder eller att flaskan står på en matta. Testa denna metoden på vitt vin. Detta på grund av att det finns en viss sannolikhet att vinet kan spruta ut från flaskan när den öppnas. Då det kan vara svårt att få bort rödvinsfläckar kan det vara en god idé att inte göra detta med just rödvin.

Håll sedan verktyget du valde mot korken och tryck det neråt mot marken. Detta gör så att korken tvingas in i flaskan, och flaskan kan betraktas som öppnad!

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #2:

En skruv och en tång eller säkerhetsnål

En hemmabyggd variant av korkskruv är att använda en skruv och en tång. Se till så att skruven är ren och skruva sedan ner den en bit i vinkorken. Låt en del av skruven sticka upp, så att du kan få tag i den med tången. Korken dras sedan upp genom att du drar i skruven med tången.

Om du inte har en tång tillgänglig kan du använda en säkerhetsnål istället. Placera den runt huvudet på skruven och dra uppåt. För att fungera behöver öppningen i säkerhetsnålen vara mindre än spikens huvud.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #3:

Använd ett skosnöre

Till den här metoden behöver du ett skosnöre eller snöre i tåligt material. Knyt en knut i ena änden av snöret och tryck försiktigt ner den i flaskan. Detta görs genom att du placerar knuten vid sidan av korken och sedan pressar ner den försiktigt i flaskan med hjälp av en kniv eller annat vasst föremål. När du fått ner hela knuten i flaskan är det bara att dra i snöret för att få upp korken!

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #4:

Använd en kniv

Leta upp en vass kniv med ett blad som får plats i flaskhalsen. Detta kan vara en fickkniv eller en vanlig kökskniv av mindre storlek. Var försiktig så du inte skadar dig på kniven.

Tryck sedan ner spetsen på kniven i mitten av korken och rör den åt höger och vänster tills du känner att kniven gått igenom hela korken. Se till så att du inte tar sönder korken och få smulor från den i vinet.

Därefter tar du upp kniven och placerar den vid sidan av korken genom att vicka den fram och tillbaka. Efter ett tag bör du få upp korken.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #5:

Använd ett böjbart metallföremål

Leta upp ett böjbart metallföremål som är tillräckligt hårt för att hålla formen. Det kan till exempel vara en metallgalge eller en tjockare metalltråd. Använd en tång för att klippa av metallbiten i en lämplig längd och böj sedan till en ”krok” längst ner på ena sidan av den. Detta kan göras med till exempel en tång.

Pressa sedan ner kroken vid kanten av korken genom att röra den fram och tillbaka samtidigt som du trycker neråt. När kroken hamnat under korken vänder du på den i 90 grader och drar sedan uppåt. Detta gör att korken dras ut ur flaskan.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #6:

Använd gem och en penna

Ta två gem och dra ut dem så att de blir raka i mitten och har en ”krok” i båda ändar. Tryck ner ena änden på varje gem på varsin sida om korken i vinflaskan. Placera sedan en penna under de båda övre krokarna och dra uppåt. På så sätt kommer korken följa med gemen när de dras uppåt.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #7:

Hammare och spik

Ta ett antal spikar och spika ner dem i en rad i korken. Gör det försiktigt så att inte spikarna kommer för långt ner i korken och spräcker den. Ta sedan kofotsdelen av hammaren och dra upp spikarna ur korken. Om du gör på rätt sätt kommer både spikarna och korken dras upp tillsammans.

 

Öppna vinflaska utan korkskruv #8:

Använd saxar

Använd två stycken mindre saxar eller barnsaxar. Bladen ska vara i metall men saxen ska vara i ett mindre formar och inte ha så vassa blad. Håll i handtagen på saxarna och öppna dem. Placera sedan ena ”bladet” från båda saxar i mitten av korken och tryck ner dem en bit. Se till så att handtagen på saxarna hamnar åt samma håll.

Därefter skruvar du båda saxar åt höger tills korken kommer upp och kan plockas ut.