Hur många glas räcker en flaska Vin till?

Standardstorleken på vinflaskor är 750 ml. Generellt går det att säga att en flaska vin räcker till fem glas. Ett standardglas beräknas innehålla 150 ml dryck. Det kan dock variera beroende på bland annat alkoholhalten i vinet. Om alkoholhalten är hög kan mindre glas användas vilket innebär att en flaska räcker till fler glas. I […]
"

Läs mer

Standardstorleken på vinflaskor är 750 ml. Generellt går det att säga att en flaska vin räcker till fem glas. Ett standardglas beräknas innehålla 150 ml dryck. Det kan dock variera beroende på bland annat alkoholhalten i vinet. Om alkoholhalten är hög kan mindre glas användas vilket innebär att en flaska räcker till fler glas. I snitt kan man beräkna runt nio mindre glas vin per flaska.

 

Om man ska planera vininköp inför exempelvis en fest, evenemang eller bjudning finns det några punkter man kan utgå ifrån:

– Hur länge kommer sammankomsten pågå? Om den ska pågå längre kan det behövas mer dryck än om den bara pågår ett kort tag.

– Vilken dryck som går åt mest av beror till viss del på vilken årstid det är. Under sommaren är det vanligare att folk dricker vitt vin och rosévin, och under vintern är det vanligare att dricka rött vin.

– Kommer personerna hälla upp drycken själva eller kommer de bli serverade? I regel går det åt mer dryck om personerna häller upp den själva.

– Om du har ekonomisk möjlighet att köpa för mycket vin kan du göra detta, och i efterhand lämna tillbaka det överblivna vinet till Systembolaget. Det går bra att returnera varor som är i försäljningsdugligt skick inom två veckor från inköpsdatumet. Du behöver ta med dig kvittot samt samma kort som användes vid köpet för att det ska kunna göras en återbetalning. Det går att lämna tillbaka produkterna på vilket Systembolag som helst. Det går dock inte att återlämna varor som gjorts för privatimport – däremot går det bra att lämna tillbaka produkter från deras beställningssortiment.

– Kommer det serveras alkoholfria alternativ? Det kan vara bra att alltid servera alkoholfria alternativ, vilket innebär att det kan behövas dubbel uppsättning av vinet som serveras.

– Kommer personerna ha med sig egen dryck?

– Vilka typer av drinkar är det som kommer serveras? Till fördrink brukar det beräknas ett glas dryck per person, men om det är ett mingel som pågår en längre tid kan det vara bra om påfyllningsmöjligheter finns. Detta så att personerna har någonting att dricka under hela tiden. Till förrätter brukar det beräknas ett glas dryck per person. Till huvudrätt brukar det beräknas två glas per person om de blir serverade, och om de tar vin själva brukar det bli uppemot en halv flaska per person. Till efterrätt beräknas ett glas per person. Detta innebär att det kan behövas omkring en flaska vin, eller alkoholfritt vin, per person.