Hur dricker man Vin?

Att dricka vin är en process som innefattar mer än att bara inta en vätska. Det handlar om en hel upplevelse! Trots att det finns en stor mängd olika vinsorter så finns det vissa gemensamma beröringspunkter när det kommer till hur själva processen ser ut: från att inhandla vinet till att dricka det. Om man […]
"

Läs mer

Att dricka vin är en process som innefattar mer än att bara inta en vätska. Det handlar om en hel upplevelse! Trots att det finns en stor mängd olika vinsorter så finns det vissa gemensamma beröringspunkter när det kommer till hur själva processen ser ut: från att inhandla vinet till att dricka det. Om man vill kan man i denna process lära sig mer djupgående om viner, olika druvsorter och de olika smakerna som kan finnas. På så sätt kan man hitta vin som är perfekt för just en själv, då man har en uppfattning om vilka slags viner, och vilka komponenter i viner, man gillar.

 

Steg 1: Inhandla vin

Gå till Systembolaget och välj ut ett vin som känns passande. Om du inte vet vad för slags viner du gillar kan du antingen välja ut ett på måfå, fråga någon i personalen eller läsa om vad vinerna ska smaka och kolla på hur sött, strävt, beskt, etc. vinet är. Det finns både fruktiga och bäriga viner, och viner med mer jordkaraktär och andra kraftigare smaker. Om man inte är van vid att dricka vin kan det vara en bra idé att ta ett friskare vin, då dessa brukar vara mer lättdruckna. Om du frågar någon som jobbar på Systembolaget om råd kan du till exempel berätta vad för slags smaker du gillar, och om du tänkt dricka vin till maten kan du informera om vilken maträtt det är som gäller.

Du kan också välja ut ett vin baserat på vilken etikett som är finast, vilket pris som passar dig bäst eller baserat på att vinet är ekologiskt. Om du druckit vin förut kan du antingen köpa samma standardvin som du brukar välja, eller testa något helt nytt. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du har inhandlat en flaska vin. Huruvida vinet är alkoholfritt eller med alkohol, rött eller vitt eller rosé är sekundärt.

 

Steg 2: Förbered och servera vinet

Börja med att kyla vinet så att det når rätt temperatur. Temperaturen som brukar anses vara optimal är mellan 12 och 18 grader för röda viner och mellan 5 och 8 grader för vita viner. Anledningen till att en viss temperatur rekommenderas är för att smakerna i det bäst kommer fram vid de gradantalen. Vinet ska vara lite kallare än rumstemperatur. För att uppnå rätt temperatur kan du förvara vinet i kylskåpet eller i en skål med isvatten. Vita viner kan förvaras i kylskåp och tas ut i rumstemperatur cirka 20 minuter före servering.

När vinet är i rätt temperatur är det dags att öppna vinflaskan. Det finns olika typer av vinflaskor, varav vissa enbart har en skruvkork, medan andra har en träkork. Om det är en skruvkork är det bara att öppna flaskan som vilken flaska som helst. Om det däremot är en träkork kan du behöva en korkskruv av något slag eller använda någon annan metod för att få upp flaskan.

Använd rätt vinglas. Olika vinglas är anpassade efter olika sorters vin, vilket bland annat handlar om att vinet ska kunna behålla rätt temperatur, att röda viner behöver oxidera till skillnad från vita viner etc. Vinglas till vita viner har ofta en smalare och högre kupa, medan vinglas till röda viner har en bredare och lägre form.

När man dricker vitt vin ur vitvinsglas får man en högre koncentration av aromerna i drycken, vilket skapar en högre intensitet i upplevelsen då man både känner doft och smak från vinet samtidigt.

Röda viner behöver oxidera för att få en djupare smak. Detta är även anledningen till att rödvinsglas ofta är större än vitvinsglas.

Vinglas är konstruerade av en platt fot, ett skaft och en kupa. När man dricker ur glasen ska man antingen hålla i skaftet eller i foten. Detta för att undvika att vinets temperatur förändras när värmen sprids från handen till kupan, om man håller i den. Vinprovare och andra professionella håller ofta i foten, vilket anses vara finast. De flesta vanliga vindrickare, däremot, brukar hålla i skaftet.

Häll upp vinet. Röda och vita viner serveras på lite olika sätt. För att få bästa möjliga vinupplevelse är det viktigt att hälla upp rätt mängd vin i glaset.

När du dricker rött vin fyller du upp glaset till hälften. Detta bör vara ungefär 125 ml. För att undvika att vinet droppar eller spills när du slutar hälla så vrider du flaskan långsamt uppåt över glaset.

Vid servering av vitt vin kan du ta en handduk eller servett och vira runt flaskhalsen. Detta fungerar som isolering och skyddar vinet från att få högre temperatur genom att dina händer värmer upp flaskhalsen. Häll långsamt till ungefär en tredjedel av glaset är fyllt. Detta bör vara ungefär 100 ml. När du ska sluta hälla så tar du långsamt upp flaskan samtidigt som du vrider den. Detta för att undvika spill.

 

Steg 3: Smaka på vinet

Om du dricker vinet hemma kan du börja med att lukta på det innan du smakar på det. Detta för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen. Om du dricker vin ute på restaurang kan det förekomma att personalen häller upp en liten mängd vin i glaset som du får lukta på och smaka av för att godkänna det. Genom att prova vin på ”rätt” sätt kan du få reda på om du över huvud taget tycker om vin eller inte. Det är inte alla som gör det.

När du håller på att sniffa på vinet kan du cirkulera glaset lite så att vinet kommer i rörelse. Detta gör så att alla aromer frisätts och blir tydligare. Exempel på aromer man kan märka av är bland annat olika frukter, kryddor, örter och blommor. Vin kan ofta innehålla flera av dessa kategorier, så se till att lukta noga för att se hur många du kan upptäcka!

Den övergripande smakupplevelsen av vin är till stor del beroende av luktsinnet, vilket gör det viktigt att genomföra detta steget.

När du luktat klart på vinet och upptäckt alla aromer så kan du smaka på vinet. Detta gör du genom små sippar. Ha kvar vinet i munnen en stund för att till fullo känna av alla smaker. När du har svalt vinet känner du efter eftersmaken. Bra viner har ofta en mer definierad smak som kommer hålla sig kvar en längre tid.

Fortsätt smaka på vinet genom att variera mindre sippar med lite större sippar. Ha kvar vinet i mitten av munnen så att du känner av vinets komplexitet. Fundera på vilka aromer du känner. Det kan till exempel vara olika svarta bär, smultron, löv, kakao, citrusfrukter, vanilj och liknande.

 

Steg 4: Drick vinet

Röda viner har ofta en rik smak och passar därför bra att sippa på. Vinet kan serveras till både huvudrätter och efterrätter. Drick vinet långsamt för att kunna känna av alla smaker. Snurra runt vinet lite innan du tar en ny sipp för att få vinet att oxidera ytterligare lite grann.

Vita viner kan drickas som de är men kan också passa bra till både förrätter, huvudrätter och efterrätter. Vita viner är generellt mer friska än röda viner. Ta en liten sipp i taget och känn efter smaken ordentligt.

Kombinera vinet med rätt slags tilltugg och mat. Oavsett om det handlar om mindre förrätter och snacks eller huvudrätter är det viktigt att kombinera så att båda delar passar ihop. Om man serverar ett vin som inte passar till kan det leda till en mindre angenäm upplevelse, och smakkombinationerna kan skära sig mot varandra. Men frukta icke! Det finns guider för hur man kombinerar vin och mat på lämpligt sätt!

Mjuka, vita viner: Kombineras med fördel med till exempel fet fisk och krämiga såser.

Torrt rosévin: Kombineras med till exempel ostiga rätter.

Röda viner: Kombineras med till exempel stek eller grytor.

Söta viner: Kombineras med söta deserter.

När man testar viner är det vanligt att man skiftar mellan att testa vita och röda viner, för att få en större variation. Om du gör detta rekommenderas det att du börjar med mildare viner och övergår till mer kraftiga och torra sorter.