Vad är Glögg (mulled wine)?

Glögg är ett sött och kryddigt vin som har sitt ursprung i norden. Drycken serveras varm och man kan även hälla i russin och mandlar i den vid servering. Det är vanligt att drycken används under vintern när det är kallt ute, under julen, marknader och liknande. Det finns både glögg med alkohol i och […]
"

Läs mer

Glögg är ett sött och kryddigt vin som har sitt ursprung i norden. Drycken serveras varm och man kan även hälla i russin och mandlar i den vid servering. Det är vanligt att drycken används under vintern när det är kallt ute, under julen, marknader och liknande. Det finns både glögg med alkohol i och alkoholfria alternativ. Det finns även andra sorters kryddade vin runtom i Europa som har förekommit sedan antiken. Det blev vanligare i Sverige under 1800-talet.

När man tillverkar glögg gör man det ofta genom att tillsätta olika kryddor i redan färdigt vin, som man sedan låter stå ett tag tills smakerna gått in i vinet. Det finns även spritglögg som har brännvin eller konjak som bas. Kryddorna som används i drycken är oftast kryddnejlikor, kardemumma, ingefära, kanel, pomerans och pepparkorn. Alkoholfri glögg kan tillverkas av antingen avalkoholiserat vin eller av saft som har gjorts på mörka bär.

Det är vanligt att man dricker glögg vid till exempel Luciafirande, och då ofta tillsammans med pepparkakor och lussebullar.