Vad är Madeiravin?

Madeiravin är ett starkvin som har sitt ursprung på den portugisiska ön Madeira. Vinet finns i flera olika sorter med olika sötma och torrhet. Torrt madeiravin används vanligtvis som aperitif, till soppor eller bröd. Madeiravin som är halvsött och sött används till desserter eller som ingrediens i olika efterrätter. I Portugal är madeiravin tillsammans med […]
"

Läs mer

Madeiravin är ett starkvin som har sitt ursprung på den portugisiska ön Madeira. Vinet finns i flera olika sorter med olika sötma och torrhet. Torrt madeiravin används vanligtvis som aperitif, till soppor eller bröd. Madeiravin som är halvsött och sött används till desserter eller som ingrediens i olika efterrätter. I Portugal är madeiravin tillsammans med portvin de två mest kända vinsorterna.

Madeiravin framställs genom att tillsätta vinsprit till vanligt vin, via en process vid namn fortifiering. Fortifieringsprocessen innebär att jäsningen avbryts när vinet har nått önskad druvsockerhalt. För att göra vinet mer hållbart utsätts det för värme vilket gör att vinet pastöriseras. Historiskt skedde den sistnämnda processen naturligt när vinet fraktades långa sträckor och utsattes för solljus, men idag görs det i fabrik. Madeiravinet anses idag vara en av de mest lagringsbara vinsorterna. För att vinet ska få en så jämn kvalitet som möjligt blandas nytillverkat vin med äldre viner.

Druvorna som används till madeiravin idag är främst den blå druvan Tinta Negra Mola. Tidigare användes olika gröna druvsorter, men dessa minskade kraftigt efter lusangrepp och blev därför tvungna att ersättas. Nu har dock vissa producenter börjat återplantera de klassiska druvorna och börjat använda dessa vid madeiravintillverkning igen. De klassiska stilarna och druvorna som finns är:

Sercial: ett lätt, torrt och friskt vin;
Verdelho: ett vin som är torrt till halvtorrt, samt ganska fylligt;
Bual: ett halvsött och smakrikt vin av hög kvalitet, dock ovanligt, samt:
Malvasia: ett sött och fylligt vin.

Madeiravin delas upp i fyra olika klasser, baserat på dess ålder. Dessa klasser är:

  • Reserve – är vin som lagrats över fem år
  • Special Reserve – är vin som har lagrats minst tio år
  • Extra Reserve Lagrat – har lagrats i över 15 år
  • Vintage – måste ha lagrats minst 20 år på far och två år på flaska.