Vad är Vin?

Vin är en dryck som tillverkas genom att must från frukt eller bär fermenteras och lagras. Det vanligaste att tillverka vin av är vindruvor. Vin kan vara både rött, vitt och rosa.   Olika sorters vindruvor Det finns olika sorters vindruvor och vindruvor som går att köpa i mataffärer är inte desamma som används för […]
"

Läs mer

Vin är en dryck som tillverkas genom att must från frukt eller bär fermenteras och lagras. Det vanligaste att tillverka vin av är vindruvor. Vin kan vara både rött, vitt och rosa.

 

Olika sorters vindruvor

Det finns olika sorters vindruvor och vindruvor som går att köpa i mataffärer är inte desamma som används för att tillverka vin. Druvorna som används vid vintillverkning är både mindre och sötare än vanliga vindruvor, samt har fler kärnor. De allra flesta viner tillverkas av druvor från arten Vitis vinifera.

 

Olika åldrar

Vin förekommer i en mängd olika åldrar. Yngre viner kallas för ”non vintage” och äldre viner kallas för ”vintage”. Åldern handlar om hur länge vinet har lagrats. Vin kan lagras alltifrån några månader till uppemot 30 år. Druvor kan bara skördas under vissa specifika månader under ett år, vilket gör att årgången för skörden blir relevant.

 

En eller flera druvsorter

Det går att tillverka vin både genom att använda en specifik vindruva, och genom att blanda olika druvsorter. Om det är en specifik druva som används brukar detta stå på flaskan. Om det är många olika sorter som används behöver inte alla dessa skrivas med, enligt EU:s regler. Att blanda många olika sorters druvor brukar anses vara icke-fint vin, då man inte vet vilka ingredienser och druvor det är i vinet.

 

Syrligt, strävt eller sött?

Smaken i vin kan variera ganska mycket beroende på vad för slags vin det gäller. Det kan vara både syrligt, strävt, sött och innehålla flera olika aromer. De flesta viner är syrliga, vilket beror på att de har ett lågt pH-värde. Söta viner får sin sötma från bland annat tillsatt socker, och vinerna används ofta till desserter. När ett vin refereras till som ”torrt” innebär det frånvaro av sötma, vilket ger en känsla av strävhet. Om vinet innehåller alkohol påverkar även detta smaken genom att göra drycken starkare och påverka den fysiska upplevelsen av intaget av vinet, som skiljer sig från intag av alkoholfria drycker.

 

Unik karaktär

Vin innehåller många olika atomföreningar som skapar en komplexitet i dess smak. Druvor har sin egen unika karaktär och smak, vilket är anledningen till att vissa druvor beskrivs som bäriga och fruktiga och andra som blommiga eller kryddiga. Även lagringsmetoden påverkar vinets smak. Om ett vin har lagrats på ekfat gör det att det kan finnas vaniljaromer i vinet. Om ett vin lagras eller oxiderar kan smaker som nötter, torkade frukter och blommor komma fram.