Hur öppnar man en Vinflaska?

1.Skär bort foliet När du öppnar en vinflaska börjar du med att skära bort folien som ligger över flasköppningen. Använd en kniv och skär bort folien under den utstickande delen av flaskhalsen genom att dra knivspetsen ett varv runt flaskhalsen där folien är placerad. Plocka sedan bort folien så den inte är i vägen. Var […]
"

Läs mer

1.Skär bort foliet

öppna vinflaska

När du öppnar en vinflaska börjar du med att skära bort folien som ligger över flasköppningen. Använd en kniv och skär bort folien under den utstickande delen av flaskhalsen genom att dra knivspetsen ett varv runt flaskhalsen där folien är placerad. Plocka sedan bort folien så den inte är i vägen. Var försiktig så att du inte skadar dig på kniven.

 

2. Använd korkskruv

Hur öppnar man vinflaska skruv

Därefter tar du en korkskruv och placerar dess skruv i mitten av korken. Rotera sedan in skruven sex halva varv i korken. När du skruvat in den sex halvvarv kommer nästan hela skruven vara i korken. När man skruvar i korken bör man också vara uppmärksam på att inte skruva igenom hela korken så att skruven kommer in i vinet, då det även då kan hamna korkbitar i flaskan. Om man använder en korkskruv med hävarm eller vinge kan detta problemet undvikas genom att använda denna.

Det är viktigt att skruven hamnar rakt, då det blir svårt att få upp korken om skruven är sned. Om skruven hamnar snett är sannolikheten stor att det inte går att dra upp korken och den kommer fastna i flaskan. Korken kan även gå sönder om skruven hamnar snett, vilket gör att det hamnar korkbitar i vinet*.

Om man använder en korkskruv med vinge placeras denna på ovansidan av flaskhalsen. Placera den i sin rätta position och dra sedan upp den andra utstickande delen på korkskruven. Detta fungerar som en hävarm och gör att korken följer med upp.

Vissa korkskruvar har en inbyggd hävarv och fungerar genom att du först skruvar in skruven i korken, och sedan pressar ner de båda hävarmarna varav korken följer med upp.

Om du har en korkskruv som är utan hävarmar, utan enbart består av en skruv som är fastsatt på en träbit, så använder du den genom att skruva i skruven och därefter dra upp korken manuellt.

 

3. Dra upp korken

Hur öppnar man en vinflaska dra upp

Korken ska dras upp långsamt, så att inte korken går sönder på grund av hastiga rörelser.

När korken dragits upp ur flaskan kan man ta en servett och torka där korken suttit. Detta för att få bort eventuella sediment eller kristaller som kan ha bildats där.

 

4. Avnjut vinet

häll upp vin

Därefter är det bara att avnjuta vinet!

 

* Om det, mot förmodan, skulle hamna korkbitar i vinet är det inte farligt och kan filtreras bort efteråt om man vill. Detta kan göras med hjälp av en silduk eller kaffefilter. Om du använder silduk fäster man den runt flasköppningen när man öppnat flaskan. Silduken kan fästas med exempelvis ett gummiband. Om man vill kan man hälla upp vinet i en decanter, men det är inget måste. Det går också att lägga ett kaffefilter i vinglaset där man häller upp vinet direkt.