Vad är Portvin?

Portvin kommer ursprungligen från norra Portugal och är ett sött starkvin. Alkoholhalten är ofta högre än andra viner och brukar ligga mellan 11-20 procent. Detta beror på att det tillsätts druvsprit i drycken. Druvsprit är druvsaft som har fått jäsa, vilket innebär att det blir ungefär som destillerat vin. Portvin kan vara både rött-, vitt- […]
"

Läs mer

Portvin kommer ursprungligen från norra Portugal och är ett sött starkvin. Alkoholhalten är ofta högre än andra viner och brukar ligga mellan 11-20 procent. Detta beror på att det tillsätts druvsprit i drycken. Druvsprit är druvsaft som har fått jäsa, vilket innebär att det blir ungefär som destillerat vin. Portvin kan vara både rött-, vitt- och rosévin.

Det finns sex huvudsakliga sorter portvin, vilka är:

 1. Vintage port
 2. Late bottled vintage
 3. Tawny
 4. Colheita
 5. Ruby
 6. P3 Porto port

Vintage port

Vintage port är det portvin som anses ha högst kvalitet, och druvorna som används till framställningen är alltid från en specifik årgång. Vinet lagras ett antal år på träfat för att sedan buteljeras på flaska där det får ligga mellan tio och fyrtio år. I unika fall lagras det ännu längre än så.

Late bottled vintage

Late bottled vintage är även känt som LBV och är ett portvin som lagras på ekfat under flera år tills det blivit färdigt för att drickas.

Tawny

Tawny är ett portvin som lagras på mindre ekfat och på så sätt får en ljusare färg jämfört med andra portviner. Vinet lagras minst i sju år men kan även lagras längre tid än så, och likt Vintage port kan det lagras uppemot fyrtio år. I och med att vinet innehåller druvor från olika årtal slås dessa årtal ihop och vinet säljs som en genomsnittlig ålder.

Colheita

Colheita är ett portvin som liknar tawny till sin karaktär, och det som skiljer dem åt är att colheita har ett angivet årtal. Det läggs på ekfat och kan köpas efter att det har buteljerats. Det kan lagras olika länge, både kortare och längre tid.

Ruby

Ruby är en lite enklare form av portvin som tillverkas genom att först lagras på ekfat ett tag och därefter hälls det upp på flaskor som säljs och kan drickas direkt.

P3 Porto port

P3 Porto port är den sortens portvin som anses vara den enklaste formen. Portvinet har i det här fallet inte lagrats på ekfat överhuvudtaget utan konsumeras direkt.

Röda portviner tillverkas främst av fem olika druvor, vilka är:

 1. Tinta barroca
 2. Tinta cão
 3. Tinta roriz
 4. Touriga francesa
 5. Touriga nacional.

Vitt portvin tillverkas vanligtvis av druvsorterna:

 1. Esgana-cão
 2. Folgasão
 3. Malvasia
 4. Rabigato
 5. Verdelho
 6. Viosinho