Vad är skillnaden mellan Champagne och Prosecco?

En av de mest grundläggande saker som skiljer champagne och prosecco åt är framför allt ursprunget: champagne måste vara tillverkat i regionen Champagne i Frankrike, och prosecco framställs i regionen Venetien i Italien. Men det finns även skillnader i framställningsmetoder, smak, alkoholvolym och kalorimängd.   Vilka druvor används? Det finns inga specifika regler gällande gårdar […]
"

Läs mer

En av de mest grundläggande saker som skiljer champagne och prosecco åt är framför allt ursprunget: champagne måste vara tillverkat i regionen Champagne i Frankrike, och prosecco framställs i regionen Venetien i Italien. Men det finns även skillnader i framställningsmetoder, smak, alkoholvolym och kalorimängd.

 

Vilka druvor används?

Det finns inga specifika regler gällande gårdar eller recept – utan det enda formella kravet är att vinet tillverkats i en specifik region samt att det är mousserande vin. Till champagne används oftast druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, och vid tillverkning av prosecco används druvan Glera (druvan hette tidigare Prosecco men namnet ändrades 2009).

 

Hur tillverkas champagne och prosecco?

Tillverkningsmetoderna för champagne och prosecco kan skilja sig åt på vissa punkter. Den vanligaste metoden vid tillverkning av prosecco är tankjäsning. Tankjäsning sker genom att man blandar vin med socker och jäst och därefter placerar det i en trycktank. Jästen och sockret sätter igång en kemisk reaktion vilket leder till att alkohol och koldioxid skapas. När vinet jäst klart filtreras det, varpå jästrester avlägsnas. Det är även i det här steget som vinets sötma justeras. Därefter hälls vinet upp på flaskor. Resultatet blir ett aromatiskt och lätt mousserande vin.

Det kan finnas vissa kvalitetsskillnader i viner som har jästs i tank, vilket beror på hur länge det har jäst och vid vilken temperatur. Lägre temperatur gör så att jäsningen sker långsammare, och det skapar mer hållbara bubblor och vinet anses ofta vara finare då fler aromämnen bevaras.

Champagne tillverkas vanligtvis genom en traditionell metod. Tidigare kallades metoden för ”champagnemetoden”, men sedan 1994 får denna beteckning endast användas för mousserande viner från regionen Champagne, i enlighet med EU:s regler. Metoden går ut på att vinet först jäses en gång, och den andra jäsningen som görs sker på flaska. Även här blandas vinet med jäst och socker, vilket skapar samma kemiska reaktion som vid tankjäsning. Flaskorna förvaras liggande samt svalt, torrt och mörkt där vinet får jäsa.

När vinet jäses skapas ett lager av döda jästceller som lägger sig på botten i flaskan. För att få bort detta lagret, även kallat ”fällning”, behöver flaskorna snabbt vändas upp och ner. Historiskt har detta gjorts manuellt och kunde ta flera månader, men idag sker det med hjälp av maskiner och tar ungefär en vecka. Flaskorna placeras således i en speciell maskin där de snabbt vrids en åttondels varv samtidigt som lutningen ökar. Detta gör så att fällningen hamnar under kapsylen, istället för att vara kvar i vinet.

 

Alkoholvolym och kalorimängd

Champagne innehåller ofta runt 12 procent alkohol och 128 kalorier per 100 ml, medan prosecco ofta har en alkoholvolym på 11 procent och innehåller omkring 121 kalorier per 100 ml. Priset skiljer sig även åt. Champagne är ofta dyrare och brukar kosta flera hundra kronor per flaska (750 ml), medan prosecco är billigare och går att få tag i för under hundra kronor per flaska (750 ml).

 

Smakprofiler för champagne och prosecco

I champagne finns det ofta inslag av citrusfrukter, vita frukter, nötter och bröd. I och med att champagne har lagrats på flaska blir bubblorna stabila. Unga champagner har ofta friskare och fruktigare smaker, medan champagne som lagrats längre (även kallat vintagechampagne) har ofta en djupare smak som är mer nötaktig och kan vara lite beskare.

Prosecco kan bland annat ha inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon och upplevas som krämigare. Aromerna kan även vara blommiga, vilket beror på druvan som använts vid tillverkningen. Vinet har ofta lättare bubblor och drycken kan vara mer skummig till sin karaktär, vilket beror på lagringsmetoden som använts. Vissa sorters prosecco kan även smaka tropiska frukter, vanilj och hasselnötter.

 

Vilken mat passar till champagne och prosecco?

Champagne används ofta som aperitif, till skaldjur, inlagda grönsaker eller krispiga tillbehör. Detta beror på att drycken ofta är väldigt torr och har hög syrahalt, vilket blir en fin kombination till enklare tillbehör.

Prosecco är en lite sötare dryck och passar bra till lite sötare tillbehör, såsom frukt av olika slag eller mat innehållandes sötma som sushi och thainudlar. Frukt som kan passa till prosecco är melon eller andra saftiga frukter.