Risvin är en benämning på olika asiatiska drycker samt matlagningsprodukter. Produkterna är baserade på vin och innehåller alkohol. Tidigare har risvin gått att köpa i livsmedelsbutiker i Sverige, men 2013 uppstod en debatt kring detta då det visade sig att det gick att dricka risvinet. Detta gjorde så att Systembolaget beslutade sig för att ta in risvin i sitt sortiment istället.
Några exempel på risviner som finns är:
- Sake
- Huangjiu
- Mijiu
- Jiuniang
- Cheongju
- Ris-baiju
- Makgeolli
- Mirin
- Lao-Lao
Sake
Sake är ett japanskt risvin. På japanska heter drycken nihonshu, och ordet ”sake” används på japanska om all alkoholhaltig dryck. Till sin karaktär liknar drycken vin, men tillverkningsprocessen är mer lik ölbryggning. Det finns fyra olika kvalitetsgrader av sake, och graderna går från enklare till finare. Graderna är Honjozo-shu där en mindre mängd alkohol har tillsatts, Junmai-shu som är risvin utan tillsatt alkohol och där riset har polerats till 40 procent, Ginjo-shu som inte heller har någon tillsatt alkohol och där riset är polerat till 50 procent samt Daiginjo-shu utan tillsatt alkohol och där 60 procent av risets vikt är polerat.
Huangjiu
Huangjiu är ett kinesiskt traditionellt vin som är odestillerat och tillverkat av ris. Alkoholhalten ligger vanligtvis under 20 procent. Drycken kan intas både varm och kall.
Det kändaste vinet av denna typen kommer från Shaoxing och kallas för Shaoxingvin. Det finns även dyrare varianter av vinet som har lagrats i tiotals år. Det finns en äldre tradition kring lagring av vinet som säger att man ska gräva ner det vid sin barns födelse och dricka det först vid dennes bröllop.
Utöver lagrat huangjiu finns det också billigare varianter, vilka oftast används som matlagningsvin och kallas då för Jiafanjiu, vilket ordagrant betyder ”tillsätta-mat-vin”.
Mijiu
Mijiu är ett kinesiskt risvin som ofta kategoriseras som en form av huangjiu. Drycken brukar vara klar och söt, och till sin karaktär kan den liknas vid det japanska risvinet sake. Alkoholmängden är mellan 12 och 25 procent.
Historiskt började risvin tillverkas i Kina ungefär 1 000 år före vår tidräkning, och därefter spreds det till Japan och flera andra delar av världen. Det är vanligt att man tillverkar eget risvin i Kina då de enda ingredienserna som behövs är klibbigt ris, jäsningsaktivator och vatten.
Risvinet innehåller både aminosyror och vitaminer när det är färdigt. Vinet intas oftast varmt, och kan även användas i matlagning. För att slippa alkoholskatt är det vanligt att det tillsätts 1,5 procent salt i vinet.
Om mijiu inte har filtrerats kan det serveras som en maträtt, och kallas då för Jiuniang, Láozao eller jiangmijiu.
Baijiu
Baijiu är en kinesisk starksprit som har en alkoholhalt mellan 40 och 60 procent. Drycken kan tillverkas både av ris, durra och olika typer av spannmål. De mest kända sorterna av baijiu är Maotai, Wuliangye, Er guo tou, Luzhou Laojiao och Kaoliang.
Makgeolli
Makgeolli är en traditionell sydkoreansk alkoholhaltig dryck som framställs av ris. Detta gör att drycken blir söt och får en gråvit färg.
Drycken framställs genom att man blandar kokt ris med vatten och sedan låter detta fermenteras och jäsas. Tidigare var det främst bönder som använde drycken och den kallades då för ”bondesprit”, men på senare tid har den blivit alltmer populärt bland yngre personer och ungdomar bosatta i stadsområden.
Drycken serveras traditionellt i stora skålar av metall, porslin eller trä. Från dessa skålar fyller man upp enskilda bägare som varje person får dricka ur. Bägarna fylls upp med en slev. Drycken är ofta ofiltrerad vilket gör att den ofta behöver skakas eller röras om innan man dricker den.
Mirin
Mirin är en alkoholhaltig vätska som används som kryddning i japansk matlagning. Vätskan består till 40-50 procent av socker och alkoholhalten ligger omkring 14 procent. Det finns också vissa varianter där alkoholhalten är under 1 procent.
Ett användningsområde för mirin är teriyaki. Mirin kan användas istället för socker i matlagning.