Hur tillverkar man eget fruktvin?

Att tillverka sitt eget fruktvin kan låta ganska avancerat, men så länge du har den utrustning du behöver kan det vara ganska enkelt! Det finns olika sätt att tillverka eget fruktvin på, varav vissa sätt kan anses vara mer ambitiösa än andra, och du bestämmer helt själv hur du vill gå tillväga. I Sverige är […]
"

Läs mer

Att tillverka sitt eget fruktvin kan låta ganska avancerat, men så länge du har den utrustning du behöver kan det vara ganska enkelt! Det finns olika sätt att tillverka eget fruktvin på, varav vissa sätt kan anses vara mer ambitiösa än andra, och du bestämmer helt själv hur du vill gå tillväga.

I Sverige är det tillåtet att tillverka vin för hemmabruk så länge alkoholhalten är lägre än 22 procent. Om man brygger vin med jästsvampar behöver man dock inte oroa sig för att alkoholhalten ska bli för hög, då dessa svampar dör när alkoholkoncentrationen överstiger 16 procent. Om man vill brygga i syfte att sälja vinet eller liknande behöver man dock tillstånd.

 

Utrustning

För att kunna tillverka eget fruktvin – eller i alla fall för att underlätta processen – är det en fördel att ha tillgång till allt som behövs innan man sätter igång:

Strösocker: vanligt socker, finns att få tag i på valfri mataffär.

Jäst/jästnärsalt/vinjäst: det går att använda olika sorters jäst till jäsningen, eller låta bli att tillsätta jäst då det finns naturligt i frukter och bär. Om man väljer att enbart använda frukt ska denna mosas och finfördelas för att sedan blandas med vatten och förvaras i rumstemperatur. Det kan vara svårt för en nybörjare att veta om det är rätt slags jäst som börjar jäsa i frukten, och av den anledningen kan det vara en fördel att tillsätta någon form av jäst för att kunna kontrollera processen själv. Det går att använda olika sorters jäst: både vanlig brödjäst för matbröd som går att köpa på valfri mataffär, eller speciella jästsorter för hembryggning som går att få tag i på hembryggningsaffärer.

Vinsvavla: vissa använder vinsvavla innan de tillsätter jäst för att ta död på den naturliga jästen som finns i frukten och bären. Detta är inte nödvändigt, och anledningen till att vissa tillsätter det är för att de helt enkelt vill vara säkra på att ingen ”vildjäsning” sker.

Vatten: finns ofta tillgängligt i bostäder, i brunnar eller i flaskor i mataffären.

Samt:

Jäshink: traditionellt har hemmatillverkat vin ofta fått jäsa i en damejeanne, vilket är en stor glasbehållare. Modernt kan dock vanliga jäshinkar i plast fungera lika bra. Om man tänkt tillverka större mängder vin kan det vara en fördel att använda sig av flera jäshinkar så att det blir lättare att hälla upp vinet i flaskor sedan när det är färdigjäst – eller för att lättare kunna ställa jäshinken på en högre höjd för att kunna använda sig av en hävert. Går att köpa på bland annat affärer som säljer utrustning för vintillverkning.

Hävert: hävert är en slags pump som är kopplad till en slang, med vilken man förflytta vinet från jäshinken till exempelvis flaskor. Går att köpa i affärer som säljer tillbehör till vintillverkning.

Jäsrör: ett plaströr med en böjd form, vilken fylls med vatten och placeras i ett hål i locket på jäshinken vilket gör att koldioxid som skapas vid jäsningen kan komma ut från jäshinken utan att syre kommer in. Finns att köpa i butiker som säljer tillbehör till vintillverkning.

Sockermätare: en mätare som mäter sockerhalten i musten.

Vinflaskor: flaskor att förvara vinet i när det jäst klart.

Vinetiketter: etiketter att sätta på flaskorna där du till exempel kan designa ett fint omslag, skriva ut datum för vintillverkningen, namnge vinet eller skriva ut ingredienserna. Går att köpa färdiga eller tillverka själv.

Vinkork: korkar så att du kan försluta flaskorna på ett bra sätt.

Lämpligt lagringsutrymme: vin trivs där det är svalt, mörkt och stillsamt. Det kan vara en vinkällare, en garderob eller ett förråd.

 

Frukt eller bär

Det går att tillverka fruktvin och bärvin av vilka frukter och bär som helst. Det kan bli mer eller mindre gott, så klart, men det går! Exempel på frukt som kan användas är sura äpplen, päron, plommon, vinbär, jordgubbar, blåbär, hallon, lingon, krusbär, körsbär, bigarråer, havtorn, hjortron, björnbär, etc. Det går även att tillverka maskrosvin av maskrosblommorna!

 

Att komma igång

Börja med att se så jäskärlet är helt rent. Om det finns bakterier i det kommer vinet förmodligen börja mögla, vilket inte är så kul. Se till att rengöra kärlen med någonting som är bakteriedödande och som steriliserar kärlen. Tvål eller diskmedel är inte tillräckligt.

Därefter krossar du frukten eller bären du tänkt använda. Blanda ihop det med jäst i kärlet och blanda runt ordentligt med ett rent föremål. Låt det sedan stå i några dagar i rumstemperatur så att jäsningen kan börja. De första dagarna är fruktsockret tillräckligt för att aktivera jästen, så vänta några dagar.

Man kan välja själv om man vill sila bort till exempel kärnor och skal från frukten. Vissa gillar att ha kvar det på grund av att det bidrar till att vinet blir mer strävt och fylligt, medan andra föredrar mildare viner och därför vill plocka bort det. Oavsett vad du väljer ska du i det här steget tillsätta socker och röra om tills det har lösts upp. Låt sedan frukten jäsa vidare några dagar tills alkohol har börjat bildas. Detta tar några dagar.

Efter ett tag avstannar jäsningen och i det här skedet har sockerhalten sjunkit. Vinet ska nu smaka torrt, inte sött. När vinet är färdigt häller du över det i ett annat kärl – se upp så du inte får med bottensatsen. Rengör jäshinken och häll därefter tillbaka vinet och låt det stå i några dagar.

Sedan tillsätter du jäststopp eller vinsvavla,vilket gör så att jäsningen avstannar helt. Om man inte gör detta är sannolikheten stor att vinet blir till ättika istället, vilket inte är så gott eller nyttigt att dricka.

Häll sedan upp vinet på flaskor, och ta-dah! Du har nu tillverkat ditt alldeles egna vin!

Vinet kan förvaras på en sval, mörk och stillsam plats, där trivs det som allra bäst.