Vin går att förvaras på flera olika sätt. Förvaringssätten bestäms bland annat baserat på om vinet är öppnat eller inte, om vinet är tänkt att lagras eller inte.
Hur ska öppnat vin förvaras?
Öppnat vin kan både förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp. Skillnaden det gör är att öppnat vin som förvaras i kylskåp får dubbelt så lång hållbarhet som öppnade viner som förvaras i rumstemperatur. Detta gäller både för boxvin och flaskvin. När man förvarar öppnade viner bör man tänka på att försluta dem väl då de annars kan dra till sig doft och smak från andra livsmedel som finns i närheten av dem, vilket gör att vinet börjar smaka på det sättet.
Vinets hållbarhet när det är öppnat och förvaras i kylskåp är omkring sex veckor för rött vin och mellan tre och fyra veckor för vitt vin och rosévin. Om de öppnade vinerna förvaras i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång.
Hur förvarar man vin som ska lagras?
När man tänker börja lagra vin finns det några frågor man kan ställa sig. Till exempel hur pass stora kvantiteter man tänkt lagra, hur länge man tänkt lagra och vilka utrymmen man har tillgängliga eller kan skapa. Du kan också fundera på vilka viner du vill lagra. En vanlig frestelse för personer som börjar lagra viner är att de köper vin från många olika producenter och få av varje. Detta kan så klart vara spännande, men det blir också svårt att följa vinernas utveckling.
Om du tänkt lagra vinerna ett fåtal år kan det räcka att förvara dem i en sval garderob. Detta är ofta en bra plats som många har tillgång till, där det är svalt och mörkt vilket är en miljö som vinet trivs i. Anledningen till att vinet gillar platser som är mörka är för att ljus kan förändra färgen på det och dessutom påverka smaken på ett negativt sätt. Detta är en av anledningen till att många viner säljs i mörka flaskor.
Den ideala temperaturen när man lagrar vin är omkring 11 grader, men alla temperaturer mellan 8 och 15 grader fungerar. Vid den temperaturen åldras vinet i lagom takt. Om det är för varmt sker en snabb åldringsprocess och om det är svalare än så går processen långsammare. Huvudsaken när det kommer till vinlagring är att det inte sker temperaturskiftningar, då detta kan förstöra lagringsprocessen och därmed även vinet.
Det finns ett missförstånd om att skåpet över kylskåpet är en bra plats för lagring av vin. Detta stämmer absolut inte, utan är ett av de sämsta ställena för vinlagring! Anledningen till att platsen inte är bra är dels för att det ofta är varmt i dessa skåp och dels för att vinet vill ligga stilla när det lagras – men i detta skåpet förekommer vibrationer bland annat från kylskåpet när det kyls ner och när kylskåpsdörren öppnas och stängs. Just vibrationer behöver inte påverka doften och smaken på vinet, men däremot gör det så att vinet blir grumligt då mognadsfällningarna inte kan få ro. Det är dessutom ofta en ljusare plats, jämfört med exempelvis en garderob. Allt detta gör att vinet inte trivs och lagringen blir inte bra.
Om man tänkt lagra vin en längre tid, uppemot tio år eller längre än så, trivs vinet bäst i en vinkällare eller källare. Källare är ofta svala, mörka, har en bra luftfuktighet och vibrationer förekommer sällan. Temperaturen är ofta stabil där.
Hur länge viner lagras beror på vad man vill få ut av lagringen. Lagrade viner får ofta en kraftigare karaktär, jämfört med yngre viner som har en friskare och mildare karaktär. Så baserat på den informationen kan man besluta om hur länge man vill lagra vinet för att få den smak man vill ha.
Standardlängden för lagring av olika slags viner varierar, men sammanfattningsvis kan det sägas att champagne brukar lagras ett par år för standardchampagne och några år till för vintagechampagne. Rött Bordeauxvin, Barolovin, Portvin samt Vintage Port kan lagras mellan tio och tjugo år. Portvin kan lagras längre än så. Vitt Bordeauxvin samt vitt Bourgognevin brukar lagras mellan fem och tio år. Rött Rhonevin brukar lagras mellan tio och femton år.
Det går med andra ord både att lagra champagne, vitt vin, rött vin och rosévin samt viner som är mousserande.