Det finns ett ganska brett spektrum för alkoholhalten i vin, vilket beror på vilket slags vin det rör sig om. Standardprocenthalten brukar sägas ligga mellan 12 och 15 procent. Det finns dock vin som har allt mellan 0 till 21 procent alkohol.

 

De viner som har lägst volymprocent – bortsett från alkoholfria viner – är Moscato d’Asti med mellan 5 och 6,5 procent, och German Riesling med mellan 7 och 8 procent alkohol. Moscato kan vara både mousserande vin, mousserande rosévin, blått mousserande vin och sött vitt vin. Det används ofta som desertvin. Ursprunget är främst Italien, men även Spanien. Riesling är en tysk druva som bland annat används vid tillverkning av vita viner med lägre alkoholhalt. Vinet tillverkas i Tyskland, men druvan används även till andra viner och i andra länder.

 

Viner som har alkoholhalt mellan 10,5 och 12,5 procent är de flesta Rieslingsviner från USA, Australien och Österrike samt Lambrusco vilket är ett mousserande rosévin. Rieslingsviner är vita viner som ofta har en frisk och fruktig karaktär. Lambrusco har sitt ursprung i Italien och är främst rött vin, men förekommer även som vitt vin. Vinet kan vara både torrt, mjukt och bärigt samt sött.

 

De vanligaste vinsorterna har ofta en procenthalt mellan 12 och 15 procent. Hit hör viner som:

• Pinot Grigio
• Beaujolais
• Sauvignon Blanc
• Pinot Noir
• Rött Bordeauxvin
• Malbec
• Chardonnay
• Carbnet Sauvignon
• Sangiovese och fransk Syrah
• Shiraz
• Amerikansk Syrah
• Sauternes
• Zinfandel
• Grenache
• Muscat

Det kan med andra ord både vara desertviner, vita viner, röda viner och roséviner som finns med denna alkoholprocent.

 

Viner som har en alkoholprocent som ligger mellan 15,9 och 21 procent är:

• Rombauer
• Rancho Zabaco Zinfandel
• Mollydooker Shiraz
Portvin
Madeira
• Sherry
• samt olika desertviner

Rombauer har en mängd olika viner som är både röda och vita, Zabaco Zinfandel tillverkar röda viner, portvin är oftast rött men kan även vara vitt och desertviner kan förekomma som både rött, vitt och rosévin.

 

Det finns även alkoholfritt vin, där alkoholhalten är mellan 0 och 0,5 procent. Dessa viner har genomgått en process där alkoholen avlägsnas. Metoderna som används för detta ändamål är vakuumdestillation, omvänd osmos och spinning cone. Det finns både vita viner, röda viner och roséviner som är alkoholfria. Smaken kan skilja sig åt mellan alkoholfria viner och viner med alkohol i, där den främsta skillnaden är att alkoholfria viner kan ha en mildare smak samt kan ibland vara sötare än viner med alkohol i. Det går heller inte att lagra alkoholfria viner.